Licznik odwiedzin

 

A A A

pierwsza wizyta

JAK PRZYGOTOWAĆ SIĘ DO PIERWSZEJ WIZYTY U DIETETYKA

 

Jeśli pacjent choruje przewlekle i zażywa długotrwale jakieś leki, powinien przynieść na spotkanie z dietetykiem aktualne podstawowe wyniki badań (np. lipidogram, poziom glikemii i ciśnienia tętniczego, aminotransferazy, hormony tarczycowe, USG jamy brzusznej). Natomiast jeśli osoba jest zdrowa i nic poważnego oprócz problemów żywieniowych jej nie dolega, wyniki nie są konieczne.

 

Jak przebiega pierwsza wizyta?

Wizyta w pierwszym etapie zaczyna się od wywiadu żywieniowego, podczas którego jako dietetyk muszę poznać nawyki żywieniowe danej osoby, dowiedzieć się co jada na co dzień, poznać jej smaki i ulubione potrawy. W tym celu niezwykle przydatny jest kilkudniowy „dzienniczek żywieniowy” prowadzony przez min 3 dni, w którym zamieszczamy swój dokładny jadłospis, godziny spożywania posiłków, ilość płynów, etc. Każdy z nas prowadzi bowiem inny tryb życia, ma różne przyzwyczajenia, więc dzięki wywiadowi i dzienniczkowi żywienia mogę dostrzec, jakie zmiany powinien wprowadzić w swój sposób odżywiania nie powodując rewolucji w dotychczasowym życiu. Wywiad obejmuje też pytania dotyczące przebiegu ewentualnych chorób przewlekłych. Nie ukrywam, że czasem gabinet dietetyka staje się niejako „konfesjonałem”, czy wręcz „kozetką psychoanalityka”.

W następnym etapie przeprowadzam analizę składu ciała. Pomiar ten dokonywany jest przy wykorzystaniu bioimpedancji elektrycznej (BIA). Jest to metoda wykorzystywana do oceny kompozycji organizmu, która polega na pomiarze przepływu prądu w fazie wodnej i tłuszczowej organizmu. Stosując metodę BIA można określić: zawartość tkanki tłuszczowej, beztłuszczowej masy ciała, stopień nawodnienia organizmu oraz jego podstawową przemianę materii. Pomiar składu ciała za pomocą bioelektrycznej impedancji to metoda całkowicie nieinwazyjna i bezpieczna. W celu wykonania szybkiego oraz wiarygodnego wyniku badań prosimy o zachowanie następujących zasad:

  • W dniu pomiaru nie zakładaj długich rajstop, gdyż pomiar wykonywany jest na boso (dotyczy kobiet).

  • Pomiar powinien odbywać się min. 3 godziny po jedzeniu.

  • Do pomiaru należy przystąpić z pustym pęcherzem. Organizm nie może być ani mocno nawodniony, ani odwodniony.

  • Pomiar powinien być wykonany min. 3 godziny po wysiłku.

  • W przypadku kobiet, jeżeli pomiar masy i składu ciała wypada w okresie menstruacji, termin wizyty (za uzgodnieniem telefonicznym) zaleca się przesunąć na inny dzień.

Dopiero suma „wyników” obu tych etapów pozwala mi w dokładny sposób poznać obraz danego pacjenta.

Druga część wizyty odbywa się drogą e-mailową: otrzymujesz 6-dniowy jadłospis w dostosowany do twojej choroby, stopnia jej zaawansowania, etapu leczenia, chorób współistniejących. A co najważniejsze otrzymujesz analizę twojego dotychczasowego 3-dniowego jadłospisu – będziesz zdziwiony jak wiele błędów żywieniowych popełniasz! Wszystko jest wyjaśnione wyczerpująco, ale jeśli nadal masz pytania, albo po prostu czegoś nie rozumiesz – nie obawiaj się, zawsze pozostaję ze swoimi pacjentami w kontakcie e-mailowym lub telefonicznym i chętnie odpowiadam na pytania.