Licznik odwiedzin

 

A A A

Składniki pokarmowe - informacje podstawowe

SKŁADNIKI ODŻYWCZE

 

Składnikami odżywczymi nazywamy substancje zawarte w pożywieniu, które są niezbędne dla życia, prawidłowego wzrostu i rozwoju oraz dla zapewnienia dobrego zdrowia. Każdy ze składników odżywczych pełni określoną rolę, której nie jest w stanie spełnić inny składnik. Jeśli organizm zostaje niedostatecznie zaopatrzony w poszczególne składniki odżywcze, odbije się to prędzej czy później na zdrowiu, bądź na sprawności systemu przemiany materii. Efektem tego stanu jest nadmierny rozpad tkanek, postępujące wyniszczenie, niedobory witamin lub minerałów - a w skrajnych przypadkach - zgon.

 

Podstawowymi składnikami odżywczymi niezbędnymi dla życia i dobrego zdrowia są:

  • Węglowodany
  • Białka
  • Tłuszcze
  • Witaminy
  • Składniki mineralne
  • Błonnik

 

Bardzo ważnym jest, aby główne składniki odżywcze (białko, węglowodany i tłuszcze) spożywać w odpowiednich proporcjach. Biorąc pod uwagę fizjologiczne właściwości organizmu ludzkiego pod względem spalania kalorii, zaleca się spożywanie białka w 15%, tłuszczy w 30% a węglowodanów w 55% dziennego zapotrzebowania w kalorie.

 

W przypadku zwiększonego wysiłku fizycznego zaleca się zwiększenie spożywanych tłuszczy kosztem węglowodanów, w przypadku niższego poziomu aktywności fizycznej ilość spożywanych tłuszczy zaleca się zmniejszyć.